EUR

Tips om goed om te gaan met “derden”

Tips om goed met derden om te gaan

Het nieuwe gebit zit erop en je kunt eindelijk weer pronken met je gebit: dat is de welverdiende beloning voor de lange sessies bij de tandarts. Functionele en optische meesterwerken zorgen ervoor dat de “derde tanden” nauwelijks verschillen van natuurlijke tanden. Om ervoor te zorgen dat de herwonnen levenskwaliteit zo lang mogelijk aanhoudt, moeten de nieuwe bijtringen speciale aandacht en zorg krijgen.

Een kunstgebitborstel verwijdert voedselresten en aanslag onder stromend water en voorkomt zo dat bacteriën zich nestelen. Slecht ruikende, bederfelijke bacteriën vormen zich echter niet alleen op onvoldoende gereinigde tanden en kunstgebitten, maar ook op de tong en vooral in het achtergebied. Bovendien kan het extra gebruik van een geschikte tongreiniger een slechte adem met wel 75 procent verminderen. Als er tekenen zijn van tandplakvorming op de prothese, zijn snelwerkende reinigingstabletten het beste.

Krimp van het kaakbot

Helaas wordt de vreugde van het hebben van een perfect kunstgebit vroeg of laat bedorven omdat elk kunstgebit op een gegeven moment begint te wiebelen. De reden hiervoor is de langzame maar gestage krimp van het tandeloze kaakbot. Het profiel van de prothese klopt niet meer, het kunstgebit drukt en er komen steeds meer voedselresten onder de prothese, wat tot ontstekingen kan leiden. Op een gegeven moment helpen lijmen niet meer en is een nieuwe aanpassing door de tandarts onvermijdelijk. Als u deze procedure bij de tandarts wilt uitstellen, kunt u bij de apotheek producten kopen die de prothese herbekleden. Het volgende geldt echter nog steeds: Bezoek de tandarts twee keer per jaar - alleen hij kan eventuele veranderingen opmerken.