EUR

Verzorgingstips voor kunstgebitten

Verzorgingstips voor kunstgebitten. Prothese in glas met water.

15 miljoen Duitsers dragen prothesen . Om ervoor te zorgen dat u lang naar hartenlust kunt bijten, moet u speciale aandacht besteden aan de verzorging van uw prothese. Een regelmatig verzorgd kunstgebit ziet er niet alleen mooier uit, het geeft de drager ook een gevoel van veiligheid en voorkomt voedingsgerelateerde ziekten en parodontitis. Hier zijn enkele verzorgingstips:

  • De eenvoudige basisregel is om het kunstgebit onder stromend water af te spoelen en na elke maaltijd uw mond te spoelen.
  • Voor het poetsen van uw kunstgebit en uw eigen tanden kunt u het beste tandpasta gebruiken die fluoride bevat.
  • Bij implantaten is de overgang tussen tand en tandvlees op de implantatieplaats beter doorlaatbaar - dus het risico dat bacteriën hier binnendringen en ontstekingen veroorzaken in het gebied rond het implantaat is niet laag. Hier is een bijzonder grondige tandheelkundige zorg nodig: Dagelijkse reiniging van de ruimtes tussen de tanden met tandzijde en ook het gebied rond het enkele tandimplantaat is daarom belangrijk: als hier wat meer ruimte is, kan ook een dikkere "flosdraad" worden gebruikt . In het implantaatgebied worden metaalvrije borstels aanbevolen.
  • Bij brugrestauraties rusten de pontics, afhankelijk van het ontwerp, niet of slechts op een klein oppervlak op het slijmvlies. Hieronder ziet u een gebied dat, hoewel moeilijk te zien, toch hygiënisch schoon moet worden gehouden. Hygiënisch reinigen kan worden uitgevoerd met een voorreinigende monddouche en een dikke flossdraad of interdentale rager zonder metalen kern.
  • Uitneembare prothesen vereisen de meeste zorg. Deze moet twee keer per dag en indien nodig worden schoongemaakt, zodat geurveroorzakende bacteriële bederfelijke processen kunnen worden voorkomen. Voor het reinigen zijn een speciale kunstgebittandenborstel en geltandpasta of reinigingstabletten geschikt. Lichte sporen van tandsteen kunnen worden verwijderd door te baden in warm azijnwater. Naast het reinigen van uw kunstgebit mag u ook niet vergeten uw eigen tanden en tandvlees schoon te maken.
  • Bij het schoonmaken moet u de tijd nemen en, indien mogelijk, ervoor gaan zitten.
  • Individueel ontworpen tandenborstelhandvatten zijn vaak nuttig voor patiënten met een manuele beperking.
  • Oudere mensen van wie de behendigheid is afgenomen, moeten worden geholpen bij de verzorging van hun tanden.
  • Regelmatige voorzorgsmaatregelen zijn ook belangrijk. Dragers van een vast of uitneembaar kunstgebit dienen twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle, ook als er geen problemen zijn.