EUR

Hoe gaat het met uw kunstgebit?

Senior vrouw glimlacht in de camera

"Je wordt jonger en jonger!"

Deze verklaring van vrienden en kennissen is meestal de beloning voor de lange sessies bij de tandarts totdat je eindelijk je nieuwe gebit hebt en weer kunt pronken met je gebit.

Tandartsen en tandtechnici creëren functionele en optische meesterwerken die nauwelijks verschillen van natuurlijke tanden. Om het origineel zo dicht mogelijk te benaderen, worden vaak foto’s gebruikt uit de tijd dat de natuurlijke tanden nog aanwezig waren. Om ervoor te zorgen dat u zorgeloos kunt lachen, praten en eten kunt genieten van de levenskwaliteit die u al lang heeft herwonnen, moet u de “derden” speciale aandacht en zorg schenken. Het kunstgebit reinigen na elke maaltijd: Door onder stromend water te poetsen met een kunstgebitborstel worden voedselresten en aanslag verwijderd en wordt zo voorkomen dat bacteriën zich nestelen. Slecht ruikende, bederfelijke bacteriën vormen zich echter niet op onvoldoende gereinigde tanden en kunstgebitten, maar ook op de tong en vooral in het achtergebied.

Gebruik een tongreiniger: Het extra gebruik van een geschikte tongreiniger vermindert tot 85% van de slechte adem. Als er tekenen zijn van tandplakvorming, zijn snelwerkende reinigingstabletten het beste. Helaas zal vroeg of laat de vreugde van het perfecte kunstgebit worden bedorven. Het zit niet meer zo stevig als in het begin, het knelt en steeds vaker komen voedseldeeltjes onder de prothese terecht. De reden hiervoor is de langzame maar gestage krimp van het tandeloze kaakbot.

Ten slotte kan het zachte weefsel de door de prothese veroorzaakte onnatuurlijke kauwdruk niet aan en verandert het van vorm. Een wiebelige prothese is niet alleen oncomfortabel, maar verliest ook een deel van zijn functie om voedsel zo goed mogelijk te verbreken, wat essentieel is voor een goede spijsvertering en een goede gezondheid. Zoals we allemaal weten: “goed gekauwd is half verteerd”.

In het begin kun je nog lijmen gebruiken, maar deze moeten na elke maaltijd/schoonmaak vernieuwd worden. Op een gegeven moment wordt de onnauwkeurigheid van de pasvorm echter zo erg dat een aanpassing (relining) van de prothese door de tandarts onvermijdelijk wordt.

Als u deze complexe en dure procedure wilt uitstellen, kunt u ook bij de apotheek betrouwbare reliningproducten kopen. Toch geldt nog steeds: iedereen moet twee keer per jaar naar de tandarts voor controle. Alleen hij kan eventuele veranderingen aan de prothese en het mondslijmvlies detecteren en de nodige maatregelen nemen om uw gezondheid te beschermen.